Sunday, April 3, 2022

Daj čoveku da bude moderator...

 ...pa ćeš videti kakav je.

U jesen 1993. teško bolesna majka i ja smo pešice tražili neku kancelariju na Dorćolu, pa nabasasmo na kabinu čuvara GSB-a. Tačnije, čuvarke. U kožuhu, gumenim čizmama iz kojih su virile vunene ačrape, a za "pojasom" joj je ukoso visila pištoljčina u futroli. Mi nismo ni hteli u taj /valjda/ magacin GSB-a, zalutali smo i samo smo napravili nalevo krug i otišli, nije bilo potrebno da se puca na nas. Ne sećam se više šta smo hteli da tražimo u kancelariji GSB-a. 

Uvek su na ulazima bili ljudi koji su određivali ko sme a ko ne sme da uđe.  Obezbeđenje na koncertima (Šipci, odnosno naci babuskere) koje ne dozvoljava da snimiš video za uspomenu (u Milanu, u Berlinu, u Kopenhagenu), da uđeš na poslednje trenutke Drum clinic u Domu omladine, na primer (onaj degenerisani peder pozjamljen iz KST-a), kada je stari bubnjar Spasa Milutinović već izlazio iz sale, ili ti ne daju da čuješ sekstet Marković Gut na koncertu za Dan mladosti (dok se još niko nije bunio protiv tog praznika), Na ulazima su stajale zle gorile sasušenih testisa, oči su im se caklile od godina nejebice i oskudice u provincijalnim pećinama, kada su u njihove prašume mogle da navrate ekipe emisije "Dvogled" Dragana Babića i Ljubivoja Ršumovića (žamorilo se "Evo i' BeoGRAđani!") i na pitanja šta bi želeli da budu, mladi muški oranguntani su uvek govorili isto (osim nekoliko pedera, koji su hteli da budu modni dizajneri, unutrašnji dekorateri ili frizeri), dakle uvek isto su govorili: "Ja o'ću da budem autome'an'čar ili vojni policajac, da bijem ljude a da me ne 'vataju!" Devojke, koje su među međedima morale da nauče da se gađaju praćkama i da se mlate lopatama, poput Margit Savović, želele su da budu učiteljice i sekretarice druga Tita. Štaviše i druga Tite. Da li zbog kite ili elite, ne zna se.

E, svi ovi portiri, portirčići, nesuđeni vojni policajci, plus veterani zločinačkog NATO bombardovanja 1999, koji (veterani) su se šećkali Beogradom, s pištoljčinom u futroli vezanoj za butinu, kao u prvobitnim kaubojcima, sa čačkalicom u zubima, sve motajući se oko bašti kafića, gde su, pak, sedele jednako glupave, blazirane face nesvesne rata, svi oni, dakle, jesu Hegeli, Šlegeli i Bertrandi Raseli u odnosu na ove elektronske moderatore naših (a i svetskih) foruma, znači SVIH foruma. 

Vasa S. Tajčić kaže da se uspešno bori protiv gneva, nastoji da ovlada svojim anger, "radi na sebi", dugo se nećkao da se poduhvati moderacije na forumu gde neima baniranja, osim kada ima. Ali, poduhvatio se, i prva žrtva je Pinkač. Jer se sprda s ratom, a to je neprimereno. Što reče Džordž Buš mlajši, treba nam Patriot Act, prvo da pobedimo dušmane,a posle ćemo da vratimo sve demokratske alate i tekovine. "Patriot Act će da srušimo kao spomenik Nemanji, časna reč i keve nam, vratićemo". (Vladeta neće da ga ruši, otud su bolje i Dobrica i Dule!) "I čim po'vatamo sve Talibane (kojima smo inače dali milijarde biliona milijardi, to čak ima i u filmu Ambulance, jebote 'Jesi li ikad video toliko love?' 'Jesam, brate, dao sam je Talibanima 1990.-i-neke!'), čim, dakle, po'vatamo Talibane i Mister Bina i srušimo Sadama Huseina i čim neko bude nabio štap u dupe Gadafiju, evo prestaćete da se izuvate na aerodromima, i opet vam niko neće prisluškivati telefone, vaše bazne stanice će biti ostavljene na miru, taman posla da vas naš dron nanišani i sprži kada budete telefonisali!" 

E, s tim obrazloženjem je maknut Pinkač, a zapravo zato što toliko jebe, toliko duva i toliko se zeza, da to postiđuje ekipu u ustajalim brakovima, u kojima tazbina vodi glavnu reč, treba negovati seniore i redovno ih obrtati da ne zapate dekubitis plus ih nagovoriti da se bocnu vakcinom. 

Izgleda da svakonoćno opijanje + 2 kutije krdže nije dosta, mora manifestacija moći, kao zamena za malu snagu

Leš Pinkačev leži na gubilištu, niko ne sme da ga pokupi i pristojno sahrani. Već se širi smrad. Smanjilo se psovanje, zezanje utihnulo, kad se nekom omakne psovčica ili crni humor, dođe pudlica da zacvili: "Nemojte,drugovi, nije red, zar u ovom trenutku?! Ponašajmo se." A i sam se psovač odmah izvinjava. Jer, zezanje smeta vlasniku koji slobodno drugima želi smrt i muke. Samo se toga ne seća. Evo, baš sada, nemoj neko da se pozeza i pošali s onijem silnim kanarincima koji su se na kamare pogušili u naknadnim savetima povodom rudarske nesreće. "Pravda za kanarince!", čik da neko usklikne. Smrad Pinkačevog leša će zauvek biti u nozdrvama, autocenzura se razvija kao limfni rak, koji dugo i sporo cveta. Forum već mnogo kašlje i oseća kolosalan umor. Traže se kapi "rosa" i tigrova mast, reuma, misle oni.... Ne, ljudi, nije reuma. No metastaze u svim pravcima. 

Kada neko ima malu vlast, ima najveću. Jer mala se vlast ne može gradirati, ne može se rastaviti na delove i koristiti iznijansirano (hahaha), pravedno (hahaha), mala vlast ne zna šta je oprost, ne zna šta je sloboda. Mala vlast je vrtolet, koji mora neprestano da se vrti: čim stane, propada kao u crtanom filmu i pravi krater u zemlji. Ko je jak, taj ne udara, to je nekoć znao Brus Vilis... Jedina osoba bezbedna od bana jeste Gnjavatorov Dijasporov iz Zrenjanina, koji se opet izglupirao na ruskom, koji, pak, poznaje još manje od engleskog, a ne valjaju mu ni jedan ni drugi jer ne slede zapovesti i preporuke Vuka Stefanovića Karadžića. Samoproglašeni jezikoslovac, Zrenjaninac, koji još nije pročitao knjigu Midhata Riđanovića Jezik i njegova struktura i još ne zna šta je to polisemija.  (Ne valja ni velika vlast. naravno.)

Kada neko ima moć da drugima nešto zabranjuje, njemu nije dosta da drugima zabrani ono što se ne sme. (Što se inače ne sme, jelte.) Ako je samo to, nije upečatljivo. Na taj način je pripadnik svemoćne pretorijasnke garde samo jedan od bezličnih henčmana. Takva regularna moć brzo dosadi. To je sve "samo" po pravilima. Kao što se govorilo u našim socijalističkim skečevima: "Kakav sam ja direktor ako nikoga ne mogu da otpustim?" (Ili da ponizim i da izmaltretiram.) 

Druga faza je, stoga, da se običnim pojedincima bez moderatorskih epoleta, da se raji - zabrani i ono što je dozvoljeno. Ali što je pretorijančevim kreativnim tumačenjem pretvoreno u nedozvoljeno. Pod raznim izgovorima. To, na primer, može biti "ova teška društvena situacija, nema smisla baš sada", ili i bez toga, direktno kao osveta pojedincu bez moderatorskih epoleta zbog neuspeha u forumskoj polemici ili zbog neke zavisti. Na primer, imam teoriju da je Pinkač za srce ujeo Tajčića kada mu je jednom prekinuo dociranje "E, Vasa sada gugla!" Vasa je rekao. "Sada ste me iznervirali, neću da vas prosvetljujem! (A baš sam hteo da napišem nekoliko hiljada karktera s proredima o ovoj verskoj temi.)" 

Treća je faza da moderator demonstrativno sebi dopušta ono što je izravno nedozvoljeno, ali može mu se. Ne samo da on može drugima da zabranjuje ono što je dozvoljeno, već uz to sam, lično, radi ono što je nedozvoljeno. On je bog, on je štaviše Bog.

*   *   *

Kao što reče Pinkač: "Banovali su me na svim forumima", i na ovom mestu bih samovlašće i sadizam forumskih portira povezao s nepisanim, ali jedinim važećim pravilom na "društvenim mrežama", napose forumima: nema anonimnosti i moraju da te upoznaju i znaju gde si i ko si. Nemoguće je da usamljeni jahač ima neortodoksno mišljenje na nekom forumu, da se zeza i bude opušten, da ga gotive ribe, jer to alfa mužjak foruma neće da trpi. Alfa mužjak foruma ili sam ima moderatorske alate ili glumi "kinika" na b92ojci ili mayyu na index-u i izdaje naloge marionetskim moderatorima, koji po pravilu nose kjukjukluksklanovske kapuljače ("da bi bila sačuvana objektivnost, hahahaha"). Na ovom afrikanskom je forumu sada ustaljena praksa kao kod posuvraćenog heroja iz stripa, da se lik javno presvlači u odoru inkvizitora, presudi, obuče odoru dželata, odseče glavu, onda malo paradira kao kjukluksklanovac Političke Korektnosti vitlajući dartvajderovskim laserskim mačem Virtual Signaling-a , a onda se preodene u krpice sredovečnog umornog novinara, koji načinje drugu paklu cigareta i otvara treću flašu piva pre poslednje smene u redakciji. 

Na svakom forumu vladaju klanovi, koji liče na one bande iz filma Voltera Hila "Ratnici podzemlja".


Ako ne pripadaš nekom klanu, to jest bandi, ako ne znaju ko su, istrolovaće te, bićeš svačiji neprijatelj.

Mene nisu banovali na poslednja dva foruma, ali da sam ostao i to bih 100% doživeo; s index-ovog sam otišao kada su mi skinuli jednu zvezdicu, a na drugom sam sam obrisao profil kada su mi pobrisali poslednji post o jednoj turskoj odbojkašici. Pretpostavljam da je jedinoj lezbači i muškomrscu foruma, boloj moci, to izgledalo neprilično. Ali sada ne bih odoleo da se ne zezam s tako ozbiljnim stvarima.... Inače, kao i Pinkača, nema gde me nisu banovali, B92, ppp, a pre dve godine i jedan australijski forum gde sam pisao o filmu, pre desetak godina jedan novozelandski punk (?! hahahaha) forum, a pre pandemije čak i šahovski jedan forum, gde sam na podforumu social chat naleteo na derpea administratora, kome su smetali dekoltei na dodeli Oskara, a posle mi nije dao da slobodno napišem nešto na profilu, hej, profilu, i stornirao mi je pretplatu pomoću koje sam igrao više stotina dopisnih (šahovskih, da posetim) partija. (Tokom ovogodišnje noći Oskara, nastradao sam i na tvići jer sam iskomentarisao pičkaranje dva seljaka u smokinzima. Kažnjen sam zbog harrasment-a na 12 sati, što se izgleda pretvorilo u trampovsko doživotno ućutkivanje.) Mislio sam da će ovaj afrikanski forum biti smiraj u jeseni života, jedno budističko groblje za komarca okruženog izjebanim slonovima sa ppp-a što umreše od slatkijeh mukah, ali ne. Kao prethodnica pandemije bolo moco mi obrisa Turkinju koja je evo i Erdoganu nedavno morala da se izvinjava zbog dajk autovanja. 

Znači, da završim - čim se istakneš i oformiš svoj stil i počneš opušteno da "postuješ", zle oči će početi da bacaju urok. Moderator neće da istrpi drugačiji muzički ukus ili mišljenje o Marini Abramović ili film noaru, ili kao što Tičer i Radiša ne trpe da se kaže da su fuzbaleri Juventusa dopingovani ili da su američki ragbisti pederčići u helankama smanjenih testisa od steroida i da samo kreten može da se loži na taj nepostojeći sport. Mada sam banovan zato što sam napisao da je neki fudbalski trener podneo ostavku, a nije. Posle su na istom forumu - da bi pokazali da drugi mogu što ja ne mogu - svom trolu godinama davali da piše ono što sam i ja pisao: "_____ podneo ostavku." ---> istrolovaće te dok ne izgubiš živce, osećaćeš se kao Urban Grandije posle ispitivanja u filmu "Demoni" Kena Rasela. Ošišan i polomljen, bićeš stavljen pred izbor --->  ili da poljubiš moderatora u kurčić, ili da te spale, Ili da odeš sam na vreme, ako dobro proceniš momenat, kao što sam učinio na burundiju.

Evo upravo sada, komentariše se neka frka na pepepeju, valjda banovali neke osobe, Radiša opet ima kožuh, kao nekad Tičer, Džejmsu Maršalu s mentalitetom ideološkog komesara iz sukoba na književnoj ljevici valjda istekao mandat, šta li, možda je veleposlanik u Kongu? Hamlet strašni, kao štreber koji želi da oseti vjetar u kosi, kao Milanović moderatorstva, aminovao bi svako pogubljenje ako to nije njegov ortak. Toj četvorki modova +  đubretu Miralemu slobodouman čovek može da poželi samo sporu i bolnu smrt ili da budu sastojci kanibalskog čobanca, ali na ovakvom burundiju ne smeš ih opsovati, jer posle Pinkačevog banovanja zavladao je strah. "Nemojmo tako, ljudi, nije lepo!", cvili neki tip s avatarom na kome je jedan od antipatičnijih kvaziopozicionih dupeglava (jeste to ironija, ali ružan je, brate, ružan je mnogo). A Tajčićeva pudlica, odnosno čmarolizac Ramacoti, koji je od šefa prilježno uči strane reči i izraze, pa ih ponavlja odmah potom (na primer "edži", "kognitivna disonanca" i slično), samo cokće i koluta očima u stilu "Ljudi, ponašajmo se, ipak su i moderatori čoveci, majku mu!" 

E, to da radiši i tičeru s pepepeja (gomila fašističkog smeća s b92.ojke je inače imala krinku kjukluksklana pa im se ne zna ime, kada će se otvoriti dosijei, ha, Ćuto i Vuče?!) ne smeš kevu da jabeš, pa to je najjadnije nešto u istoriji interneta.

A za Pinkača je sve bleja, na primer kada je duhovito komentarisao Bikino lečenje na Infektivnoj ("na Infektivnoj dobra bleja"), važno da Tajčić može Bikici da kaže "crkni, fukso". Vasu jebe nejebica, a običan svet da se moli bogu, budi, ajatolahu i šefu službe da ovakvi modovi nikada s virtuelne vlasti ne dođu na fizikalnu. 
Kalorifer, kožuh, hoklica (popularna šamlica), rešo, očukana džezva, vrećica C kafe zatvorena štipaljkom, papirna vreća kristal šećera "Crvenka", takođe zatvorena štipaljkom, pakovanja ratluka i napolitanki, tranzistor, kompleti časopisa s golim ženama, herc romani, istrošene hemijske olovke i časopisi s ukrštenicama. Karton Bonda i jeftini upaljač. To je moderatorova radna sredina. Zima je, trenerka ispod termo pantalona, džemper preko dukserice. Vunene čarape i buđave sportske papuče.Vitez Političke Korektnosti.

No comments:

Post a Comment

Steve Albini