Saturday, April 30, 2022

MIGHTY AFRODITA (1995 American film)


r.: Vudi Alen; ul.: Vudi Alen, Mira Sorvino, Helena Bonam Karter, Piter Veler, Džek Vorden, Olimpija Dukakis.  

 

*  *  *

Nije čudno što je ovaj film prethodio "Svi kažu volim te" i "Hariju van sebe". Ovo je pokušaj poricanja, "Svi kažu volim te" je nevoljko prihvatanje, "Hari van sebe" je samosažaljivo merkanje lokacije u Aleji velikana i razmišljanje o spomen-sobi i možda zadužbini s nagradom "Vudi Alen" za najnosatijeg i najsmotanijeg i nejnezgodnijeg mladog Ješu iz klase Biki na Akademiji, a ovo je, pak, pohotljivost pod plaštom parodije grčke tragedije. 

Naredni film je "Ljubav i sve ostalo", prvi film u kome je Alen igrao sporednu ulogu i počeo da nosi penzionerske cipeletine kao proizvedene u "Bati" ili "Šimeckom", cokule koje pristaju našim informbirovcima, štrikane pulovere i prsluke itd.

E, u ovom filmu se još praćakao. Opet je "postmodernistički" uzeo neki predložak, u ovom slučaju Sofokleovog "Kralja Edipa" i iskoristio ga kao novinsku 'artij uda umota fiš-end-čips, pardon, kao skelu za otkačenu priču o bledunjavom sportskom reporteru Leniju Vajnribu (Alen), matorom čiki, volšebno oženjenom Amandom, aktivnom i mlađom kustoskinjom muzeja savremene umetnosti (Helena Bonam Karter). Oni nemaju dece pa su usvojili klinca, koje je u međuvremenu (filmskom međuvremenu, to jest) poraslo do simpatičnog ~10-godišnjaka. Film kao i uvek kod Alena počinje sautparkovsko-simpsonovski proizvoljnim događajem, jednom večericom ili pićem u ubavom restoranu gde se džepnofilozofski raspravlja o potrebi i smislu roditeljstva. U braku žena vodi glavnu reč, pa kada izdžikljali klinja upita oca "ko je glavni?", Čika Leni se nakašlje i kaže: "Ja sam, bre, glavni, ona samo donosi odluke!"

Amanda se dugo opire nametljivom udvaraču, imućnom liku koga igra Piter Veler, i on veoma vuče na Frenkija Sinatru. To kreira lažnu napetost koja nema neku funkciju u filmu, osim što delimično pravda Alenovo kasnije maženje sa sisatom Afroditom, ali još nismo došli do nje. E sad, Leniju dođe da se raspita odakle mu je sin (iako se to ne radi), jer ga je ovaj razočarao na košarkaškom terenuu. Alen je, naime, očekivao da ima sportsku zvezdu, pa da o njemu izveštava, šta li. "A šta ako je on potomak serijskog ubice?", upita se on (a Sofokle govna da jede). Na kvarno i direktno protivpropisno on iz kartoteke ukrade ime majke koja je dala dete na usvajanje i uz pomoć veza iz sveta sporta & mafije (onaj glumac koga svi vole iz serije "Sopranos") uspeva da identifikuje (mnogo je lažnih imena tu bilo...) i locira tu ženu. Ona je Afrodita, popularna Džudi Štrc (Mira Sorvino) iz naslova, opičena droca meka srca i glumica u pornićima. Da ne zaboravim - sve vreme u filmu vidimo grčki hor i odlomke iz "Kralja Edipa", oni poput Bogarta u "Sviraj to ponovo, Sem", komentarišu događaje. Kao i sve Alenove ljubavi kada je počeo da matori, i Mira Sorvino AKA Afrodita može da mu metne tepsiju s burekom na glavu i da doručkuje, drugo je pitanje što bi ona verovatno više išla na nešto keto ili hrono, ili barem smeđi pirinač i brokoli. Alen se kao i s Džulijom (mučenom Roberts) mnogo kikoće, osobito je golicljiv na levu ušnu školjku, to mu je G+ tačka. On pokušava da reformiše Afroditu, koja, kao i lik mafijaševe fufice glumice u "Pucnjima nad Brodvejom", toliko šmira veštački piskavim glasom da je to jedva podnošljivo. Alen pokušava da joj izmami priznanje o detetu i na kraju mu uspeva, a pre toga otkrije da je biološki otac višestruki krimos, silovatelj, manijak, prevarant, ubojica i degenerik. Toliko o dobrim genima. Na kraju Afrodita nekako usvoji Alenovo dete, kako ne sećam se, pomešalo mi se sve, ili joj je on napravio dete dok mu se Amanda vaćarila s likom koga je igrao Piter Veler, ja ne znam više, stvarno, sve mi se sbućkalo i mislim da mi je Vudija Alena dosta do daljeg. 

Helena Bonam Karter i Piter Veler se, rekoh već, smuvaju ali, ona se brzo pokaje (u šta je teško poverovati) i vrati se sporstkom reporteru, Afrodita je našla posao kao poštena frizerka, Alen je dobio ženu natrag, on je dobar taja i nada se da klinja neće krenuti stranputicom kada ga ufati pubertet, a Afrodita je brižna i požrtvovana majka. Mislim da joj je Alen napravio dete, čini mi se da se sad sećam, to je taj tvist na kraju, razmenili su decu, uh koji štos, ha? 

Sofokle govna da jede. 



 

 

No comments:

Post a Comment

Steve Albini