Saturday, June 8, 2024

"Veseli matorci", kabare u "Slaviji"

 Veseli matorci

 

Kabare u režiji Radeta Vukotića; ul.: Jelica Sretenović i Nenad Ćirić


Ovo jeste kabare, s pevanjem ali bez pucanja, i imam tekst da ponudim njima dvoma, radnja se odvija u periodu 1945-2025, ima relativno napornog presvlačenja kostima ali to se dâ izvesti ako je krojač sposoban, maska je relativno zahtevna jer isti glumci igraju sebe u uzrastu od 15 do 85 godina, scenografija je sitnica, sve se može rešiti s nekoliko roletni s natpisima i sa video bimom i pokretnim panoima koji imaju šarke kao paravani i sve se može sklopiti i složiti u jedan švedski sanduk, sa sve kostimima. 


Hit! Ali kako doći do “Slavije”...?

 

Uglavnom, u predstavi glume Cilka i Neša. Ima tu štosova iz “Vesele večeri”, mlakog Novaka Novaka, podgrejanog Čkalje, uglavnom publika je oduševljena kao na Poselu 202 a ima i rašta. Odmah sam dobio ideju za gorepomenuti tekst.


Došao sam sat ranije (jer mesta nisu numerisana) a tamo stoje sedokosi čičica koji liči na Vuleta Jevtića pobeglog s kremacije i jedna gotik-dama.


Sledi transkript s diktafona:::


On priča: 

- Puštaju oko 15 do 8. Gledô ja ovo od septembra. Jelica Sretenović i Dragan [Nenad] Ćirić. Fine pesme. Mi smo rod  

Gotik žena prečuje ovo "rod" i kaže: - Ja volim pozorište, gledaću i Kabares Kabarei i... - Ja sam nekad išô i u Savremeno pozorište, Bata Živojinović je tamo igrao... Sada nemam volje, gledam samo Jelicu, mi smo rod... - kaže čiča - Ja ću uvek imati volje i za koncerte i bioskop

- Ja samo Jelicu Sretenović gledam, mi smo rod. Moja baba po majci i njena baba po majci su rođene sestre. Pa smo 5. koleno. A fine pesme, Ruska čokolada, to volim... - Ja imam karte za večeras i još 2 predstave, Kabare od Zijaha Sokolovića... - Auu, to ne valja. Nema pesama tamo!?

- prekide čiča hotik žensku. - Ja čitam 'kabare' pa mislim peva se i ima muzike a taj bosančeros psuje 3 sata, ja otišô posle 1 sat. - To je samo vaše mişljenje - kaže gotik žena. Priključi se mladić neki: - Baš sam hteo da pitam za Kabare od Zijaha, kakav je... - Ma užas -

- ponovi čiča - 3 sata je pričao gadosti, ja otišô posle sat - Za mene je Čkalja sinonim za glumca - kaže mladić. Gotik ženi je malo krivo ali neće da ulazi u raspravu sa čičom. On izvadi koverat sa slikama. - Evo Jelice. Bila je udata za funkcionera Miloša Sretenovića. Inače

se prezivala Marić. Mi je zvali Cilka. Evo njena baba i moja baba. - Pokazuje on slike gotik ženi. - Ja uvek posle predstave sačekam da se presvuče pa je pozdravim 'Gde si, Cilka!" *** Ja ću opet da gledam Kabare (i Oleanu) i uzdržao sam se od mešanja ("gotik ženo, ne brinite!")

No comments:

Post a Comment

Vidovdanski rejting turnir II kolo