Monday, October 17, 2022

Kiša 22. IX u Retimnu

 


Ustanem u 04.30 da redigujem zbirku poezije da bih što više vremena proveo na plaži, kad od 05.35 pljusak. Brže-bolje sklanjam kupaće gaće i peškire s terasice. Accuweather omanuo, a to znači istinsku katastrofu: stvarno se menja klima. Akuveder je civilna ispostava NASA, koja je zasužna za prapočetke („zoru“, kako bi rekli rusofili) kalifornijskog i teksaškog vinogradarstva, to je bio prvi civilni bonus tzv. osvajanja svemira.

S kalendarskom jeseni (21. IX je bio u pitanju) napravilo se na budvansko vreme očas posla:

          ne prodaju se više ligeštuli,

          tuga engleska me grabi,

          vetar plažom tuli,

          da se besim ja bi'.

Prošetam se bos po peščanoj plaži nekoliko kilometara, možda samo par, tj. dva. Mane jesenjeg letovanja: atmosfera povlačenja iz Sajgona ili s Kube. Ali, uvek se nađu entuzijasti: ronioci koji mogu da vežbaju u punoj opremi, ima surfera za sirotinju, a volje seljaci da se bacakaju u talase. A ima i fanatika, koji vole da leže na ligeštulima za džabe, pokriju se s dva peškira pa čitaju.

Plažom španciraju i komandoski gra]eni lokalci s voki-tokijima, koji budno paze da se ne podmetne neki eksploziv ili da se nešto ne ukrade. Odmah posle onih terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji 2015, penzosi kritske policije su dežurali ispred poštanskih sandučića i ispred bankomata. Isto tako, na aerodromima u Hanji i Heraklionu, mišićavi tipovi nisu dopuštali nijednom od putnika da se zadrži u ve-ceu duže od nekoliko minuta.

Ali, da se vratim ja jesenjoj seti na kraju letovanja. Sklopljeni suncobrani, kao iranske domaćice i bake u stanju skrušenosti, bdiju nad praznim ligeštulima kao nad kenotafima. Iskustvo i nauka pomažu lokalnim hauzmajstorima da ligeštule postave tačno toliko blizu mora da ih plima ne odnese. 





 

No comments:

Post a Comment

Steve Albini