Thursday, April 13, 2023

THE POPE’S EXORCIST (2023 American movie)

 

 

r.: Džulijus Ejveri; ul.: Rasel Krou, Franko Nero, Lorel Marsden, Aleks Esoe, Danijel Zovato, Piter Desouza-Fejhani

 MAJ NEJM IZ AMORT. GABRIJELI AMORT.

 

O katoličkom goust-basterstvu pisao sam povodom filma Nikolasa Rouga Cold Heaven na ovom mestu..

Očekivao sam nešto istinito, naivan kakav već jesam, jer tako su najavili film: o životu pravog papskog isterivača Đavola. Kad ono, Repossessed Boba Logana, s elementima Džejmsa Bonda. Papa u ovom filmu liči na bolešljivog „M“-a a Amort liči na Bonda koji mora da trpi ribanje od mastiljara iz MI 6-a.

Film počinje scenom koja bi mogla biti i kratki igrani film u produkciji "Zastava filma" a u režiji Lordana Zafranovića. U nekom alpskom selu mladić je opsednut. Pozvali su Amorta (Rasel Krou). On stiže na vespi s dodatkom za koferče u kome je alat (rešo na špiritus, gliterica, digitron iz Buja, joj-jo, klik-klak, bombone Pepermint, kafetin, O-ho lepak, makazice za nokte, kotur kanapčeta, bočice sa slanim rastvorom, kutija prve pomoći, soda bikarbona, krstovi u raznim veličinama).

 „Koji  su simptomi?“, pita Amort, Gabrijeli Amort.

„Dečko priča engleski!“, kaže rodbina. I kanda podržava ostanak Italije u NATO paktu, nema ništa protiv bombardovanja Čačka i Jugoslavije 1999. i uporno piše latinicom. Autošovinista i krka frenč frajz s kečapom umesto kačamak.

„Dovedite svinju!“, kaže Amort, koji posle na sujetu namami Đavla: „Ajde uniđi u svinju ako si frajer!“ Đavlu proradi sujeta i uniđe, a oni upucaju vepra kao za Dan republike.

Amort ima specijalan odnos s Papom koga igra Franko Nero. Ovaj ga – kao „M“ što šalje Bonda – šalje u Španiju, u San Sebastijan, gde je neki švrća iz Amerike zaposednut.

To je američka samohrana majka s dvoje dece došla da renovira neku opatiju pa da je proda. Pokojni muž je nekako nabavio tu opatiju, i sad im je to jedini finansijski spas. Dolazak te disfunkcionalne američke obitelji do najsitnijeg detalja kopira sve obrasce horora u stilu „Petak 13.“ i „Noć veštica“. Sin je opičen, a ćerka je u vrućim hlačicama. I sin i ćerka ne skidaju slušalice s glavâ, a muzika je krasota: „She Sells Sanctuary“ od D’Kalt i „Gone Daddy Gone“ od Vajolent Fam. Sotona, bato. Opatija inače izgleda kao gastarbajterska nedovršena kuća na 4 sprata. U srcu opatije je Đavo još iz XV veka, iz doba španske inkvizicije. (Posle će nam se objasniti da je Inkvizicija nastala kao zamisao Đavola samog, da pod plaštom Božije volje muči ljude! Papa je imao loše saradnike...) Glumica koja igra ćerku prematora je za to. Koliko sam sam puta video da u B filmovima srednjoškolce i srednjoškolke igraju glumci u poodmaklim tridesetim. Ova ćerka bi ’ladno prošla kao mlađa sestra svoje majke. Lokalni pop Eskibel (Danijel Zovato) izgleda kao mlađi brat Zlatka Dalića, neki sekularni ujka. I on i Amort, Gabrijeli Amort, imaju butera na glavi iz dalje i bliže prošlosti, jer lajt-motiv filma je „stići će te gresi prošlosti!“.

Amort bez pogovora posluša nalog Pape i evo njega na vespi u San Sebastijanu. Tamo se „istušira“ tako što se alkoholom zapere ispod pazuha a onda potegne viski iz pljoske. Oznojio se mnogo na putu: ispod mantije nosi crvene vunene čarape.

Pre nego što krene na posao, Amort želi da najpre ispovedi pomoćnika Eskibela. Ovaj klekne pa počne: „Oprosti mi, Oče, na grehovima, poslednji put se ispovedih pre 8 meseci...“ „Ček, ček, šta reče, pre osam meseci?! A, ne, nemamo toliko vremena!“; kaže Armort, pa zbrza proceduru na ovaj način: „Šjedi tu, pazi ’vako. Ti si pošten čovek, završio si fakultet, radio si u struci, išao si u Višu političku, svešteno si lice, pa ne bi ti nešto strašno radio, nego evo ti je sve oprošteno i ideš u raj, Amin, a sada da rabotamo, nema vremena za gubljenje, aj em depjutajzing ju!"

I posle gledamo slešer + Repossessed + Bond! Ama nimalo one žvake da je Martin Šin u jezgru nuklearnog reaktora video Bogorodicu.

Pročitaću neku od Amortovih knjiga da vidim o čemu se tu radi.

 

No comments:

Post a Comment

Steve Albini