Wednesday, August 9, 2023

Pogani virtue signaling ili kako tuđim kurcem mlatiti gloginje


Ovo je (link na kolumnu Nemanje Rujevića u Danasu) jedan od poganijih članaka u tzv. slobodnijem delu naše štampe. Treba ga analizirati reč po reč, rečenicu po rečenicu. Tužno je i uznemirujuće što autor nije glupander; on tačno zna šta piše, ali pazi gde će da uposli inteligenicuju do kraja, a gde će da bude normalizator tipa Klačar ili neki ucenjeni bivši liberal.

Rujević 'ladi jaja po Nemčiji; za evropsku platu, u uniformno nameštenoj gajbi puši na terasi da mu ne bi detektor za požar opalio tuš i za doručak krka stišnjenu šunku s organskim jajcima na ulju s omega 3 masnim kiselinama. Gleda čika Europu kroz sintetičke zavese iznajmljene novinarske gajbe.

Uglavnom "klačari" i piše o bazbednim temama, s povremenim ispadima u vidu libekovštine (kao u vreme pandemije kada je zagovarao zaražavanje radnika da bogatuni ne bi falili za profit), s prezirom prema najamnim radnicima i sa mišabrkićevskim receptima za "održivi razvoj".

Pre nekoliko meseci imao je nekoliko dobrih tekstova povodom eksploatacije slešer zločina u medijima. Čak je i AV-a bockao, prosto da čovek pomisli da je ovaj tip u Hamburgu odnekle saznao da će ambasade opet promeniti vlast...

Onda se vratio na fabrička klačaristička podešavanja buneći se protiv zabrane pušenja: niko se tako krvnički ne bori za demokratiju kao pušači i obožavaoci klanja jaganjaca.

A ovaj tekst je dno dna. Čitav je prožet bednim, tetkastim virtue signaling-om. Naime prosipanjem suza za utopljenim emigrantima i zameranjem drugima što "nisu nešto učinili", a da on sam, naravno, nije ništa učinio osim što je na terasi ispušio kutiju "laki strajka" i kucao po tastaturi i dobio evropski honorar. I lajkove kako je duševan i pametan.

Pritom je pomenuo čuveni slučaj utopljenog dečaka na obali Turske. To je po njemu "simbol sramote EU". Ajde!

Pre svega, da li je Rujević makar dao koju siću nekom klošaru a kamoli udomio nekog izbeglicu? On je široke ruke tuđim buđelarima kada bogatim zemljama EU laganica preporučuje da udome nekoliko miliona, desetina pa i stotina miliona izbeglica, pa šta ako će im se smanjiti standard (a u oblačiću se čita: "Ionako su to sve popljačkali u Indiji i kolonijama, plus minuli rad crnaca i Indijanaca")?

Zašto bi taj leš na obali Turske bio sramota EU? Turska nije u EU. Dalje, EU je davala i daje grdne pare Turskoj da, prema potpisanom sporazumu, spreči dolazak izbeglica i preuzme određene kvote. Turska uzima pare od zle Europe, a onda DOZVOLJAVA krijumčarenje i prolaz izbeglicama uzimajući i njima velike pare. Dupla zarada. Granična flota se pravi toša.

Taj dečiji leš je sramota jednog diktatorskog režima izvan EU (ali nažalost u okviru NATO pakta), a ne EU.

Treba podsetiti da je otac tog dečaka bio u čamcu, da je taj otac bio švercer izbeglica i da je svesno pretovario čamac. I da je saučesnik u tome - -> Turska. Koja je uostalom višekratno pretila EU slanjem izbeglica kao da su to neki žetoni u nekoj stonoj igri.

Slika tog dečaka se -- zbog kretenske manipulacije u masovnim medijima -- pretvorila u optužbu protiv Evrope, iako je krivac drugde. I ne samo to, već se tim dečijim lešom manipuliše i ucenjuju se suverene zemlje da prime bez ikakve provere stotine hiljada ljudi koji verovatno samo žele porše i socijalnu pomoć i besplatnu gajbu.

A leševi iz pariskog kluba "Bataklan" su tabu i nezvanično je na te slike stavljen embargo jer one navodno "pojačavaju islamofobiju".

Sve je to Rujević lepo preskočio i "signalisanjem vrline" i poluistinima zadobio mnogo lajkova. A nasrao se za sve pare.


No comments:

Post a Comment

Steve Albini