Monday, August 7, 2023

A WALK IN THE WOODS (2015 American movie)

 


r.: Ken Kvapis; ul.: Robert Redford, Nik Nolti, Ema Tompson, Bil Brajson (kameo), Kristen Šal

 TRIM STAZA PROTIV UNINIJE

Još jedna biografija, „Staze Apalačija“, po knjizi Bila Brajsona. Brajson u tumačenju Redforda tipični je lažno samoironični pisac, koji jetkošću maskira depresiju i strah od smrti. U otužnoj imitaciji razgovora s piscem u TV studiju, on zajebava voditelja koji je, istina, postavio oveštalo pitanje, ali zašto je čika pisac uopšte došao pod svetlost reflektora ako mu slava smeta? Njegova prepametna i lepa žena (Ema Tompson) mu je zapravo majka. Mnogo kilavije od filma Put Emilija Esteveza, Redford pokušava da priđe smislu tako što će da nađe zanimaciju telu i da mišićnom pamćenju pruži šansu da isceli depresiju. Ovo je jedno sekularno hodočašće, da tako kažem, koje apeluje na gene kišnih glista a ne na veru kao takvu. Brajsonu, odnono Redfordu kao liku, dosadno je u životu. Dosada je izgovor za egzistencijalnu prpu posle jednog običnog pogreba... Samo se po sebi razume da nas njegov poduhvat neće toliko dirnuti kao hodočašće Tomasa koji žaluje za sinom.

Dugačka je to trim staza, više hiljada kilometara i na taj put se pisac ne odvažuje sam. Prpa, bato. On traži saputnika, ali prijatelji ga redom odbijaju, neki čak s porukom idi bre leči se. Jedini koji se odazove jeste stari drugar Stiven Kac, u tumačenju Nika Noltija. On je reprizirao ulogu onog vagabunda koji je opalio čitav ženski deo familije Ričarda Drajfusa. Brajson uredno slaže stvari u ruksak, a Kac ne pere noge i nosi pljosku s rakijom.  

Krenu oni tako, dolazi do mlakog sukoba tipično antagonističkih karaktera, kao što rekoh, pisac je picajzla i proračunat, drugar alkos i prljavko. Ubrzo požale, jer im je duša u nosu a tek što su pošli. Obraduju se kada naiđu na kolibu, koja je valjda i motel. Vlasnica Meri Elene (Kristen Šal) se zatreska u Redforda i nudi mu se u plavetnoj planinskoj noći dok zrikavci cvrče a zveri urliču. Redford u bade mantiliu i u papučama junački odoleva. Nisam mogao da ne primetim njegove tanke nogice ispred motela. Tanje od Titovih, puši kurac, Bartone, pijanduro jedna. Ujutro su obojica pala u dešperaciju: jedva pola puta su prešli, a baldisali su.

Nastave oni, ali tu na scenu stupa otvoreni kraj: Brajson se oklizne i zajedno s grmaljem frendom padne na neku stenu i opasno vise, na prvi pogled nema im spasa. Ali naiđu drugi planinari i šetači i izvuku ih. Oni reše da je dosta: dokazali su nešto sami sebi, zavaravaju se oni, ajde bolje kući. Piscu je došlo iz dupeta u glavu da mu je najpametnije da piše novu knjigu, a evo sada ima materijala.

 



No comments:

Post a Comment

Steve Albini