Thursday, November 23, 2023

Cuger u Deligradskoj, 19. XI

Cuger, posle milion godina. Nekada davno je DIF mirisao na žvakaću gumu i znoj. Vonj se delimilno promenio, a prostorije ŠSB-a su se smanjile i od velikog koluta sira ostao je jedan šupljikavi trougao (tetraedar). Odavno nisam bio, pa sam bauljao u mraku pored zatvorenih prostorija FSB-a. 


Elem, odigrao sam Memorijal Bodina Marjanovića. 

Hoću li jenom doći uigran na neki turnir, uve k uI kolu igram kao drogirana baba. 6 iz 13, to je moj prosek, ali osećao sam se mamurno.

Skolila me žeđ za vreme turnira, a zaboravih da ponesem česmovaču u flašici pepsi-kole. Moram da odem do wc.a da se napijem na lavabou, premda nije higijenski. Tamo promaja i gorki vonj duvana pušenog očajnički, onako kako rade bezube starkelje ili oboleli od raka grla, s onom rupom obavijenom gazom... Ili kao dijabetirrčari kojima su fripko amputirali obe noge do kuka, a oni u invalidskim kolicima kupuju cigarete na trafici ispred Ortopedske klinike. Pogledam okolo šta se dogaša i onda uočim pola tela, donju polovinu tela koja visi oklembešena s prozora. Kao da je neko izbacio neke peškire da sesuše. Polako ukapiram da je to ljudsko biće, u šuškavoj štrokavoj trenerci, nagao se preko prozora, presamitio se, vrhovima prstiju jedva dodiruje pločice WC-a, on to purnja jebô ga bog. Ubi me promaja, ubi m esmrad - zbog narkomana u poluarspadu. Posle ga pogledam pobliže: nosi kačket, bradica mu je kao kod Atanasija, ima nekakv odvratan čir na levom obrazi i otok na vratu otpozadi, neki rakovi ili hornična oboljenja limfe, šta li, u ruci vazda drži kesu u kojoj su valjda cigarete i upaljač. Šaku ne vadi iz te kese. Valjda mu se zalepila za upaljač.











 Bodin Marjanović je imao fišerovski repertoar, Ben Oni na 1. d4 i Najdorfova sicilijanka na 1. e4. Ćertić mu je bio nemezis, sa svojom karpovljevski dosadnom igrom. U njegovo vreme Vladimir Sokolov je kao trener išao s najboljima, braćom Paunović, Vujačićem i drugima, i držao im časove u pauzi između kolâ na omladinskim šampionatima. Paunović je pričao anegdote o Matuloviću, npr. kako je zagtevao da se njemu dâ honorar omladinaca i šahistkinja inače neće da igra.   

No comments:

Post a Comment

Steve Albini