Thursday, November 3, 2022

PREY FOR THE DEVIL (2022 American movie)



r.: Danijel Stam; ul.: Žaklin Bejers, Kristijan Navaro, Kolin Salmon, Virdžinija Madsen, Ben Kros,

*  *  *

Svet je savršeno mesto za život, sve je potaman, samo jedno vernicima sreću kvari, a to je --> abortus. To je poruka ovog filma, ogavne katoličke propagande, koja u nekoliko navrata (nenamerno valjda) strahovito liči na one parodije Isterivača đavola s Leslijem Nilsenom i Džejmsom Vudsom. Đavo, Zlo ili šta već, zaposeda ljude, izgleda, samo zbog abortusa. 

Nabokov je u pogovoru za „Lolitu“ rekao da u američkoj književnosti postoje dva tabua: ateista koji umire u snu u 104. godini i brak između crnca i belkinje. Ja bih dodao još dva: razvod i abortus. (Moguće je očas posla navesti niz filmova, Tv filmova i serija, u kojima se klimavi brakovi i razdvojeni sužružnici na kraju sastave, abortus se uvek kao u Kaprinom  "Divnom životu" nekako izbegne, kao što se na kraju svakog filma o Deda Mrazu na kraju ostavi tračak nade da čiča ipak postoji...) Insistirajući da je „gubitak bebe“ u stvari jedini razlog za divljanje đavola, ovaj se film svrstava na militantnu pro life stranu. 

Film počinje kvazidoumentarističkom vešću da je Vatikan, "zbog porasta sčičajeva opsednusti đavolom" osnovao više škole i fakultete i trening centre za obuku sveštenika! Ovo su "Bliski susreti s Đavolom treće vrste"! Eksterijeri „Visoke škole za VI stepen stručne spreme Isterivač đavola  strukovnih studija u okviru Bogoslovije“ snimljeni su valjda u nekoj istočnoevropskoj vukojebini. A enterijeri u našem Geozavodu, za male pare. Popovi, biskupi i studenti ulaze u biblioteke i u crkvene bolnice putem kartica sa šifrom, kompjuteri su osnovno sredstvo rada. Akten-tašne s priborom za isterivanje đavola napravljene su od prave kože i sadrže: krst od platine s ugrađenom baterijom, primerak biblije veličine blekberija i u kožnom žaketu, epruvetu sa svetom vodicom od blindiranog stakla ili u obliku grafitnog štapića za nuklearke, a tu je i privezak s krstom i lancem, nalik ključu za automobil i alarm. 

Posle dve trećine filma postane jasno da je sva žvaka o egzorcizmu samo navlakuša, pušti ti to, devojke i žene polude od tuge posle abortusa i samo posle njega. Katoličke škole su Policijske akademije. Prestanite s tim  abrtusima i rešili ste se đavola, poručuje film tako bezobrazno popujuće. 

Uloge nisu bog zna kakav zalogaj za glumce. Kolin Salmon, otac Kvin i rektor škole, odigrao je uverljivu ulogu tipa glavni čuvar zatvora u filmu „Lock Up“ ili, možda, ulogu Viga Mortensena u filmu "Dži-Aj Džejn".  Ona njegova duhovitost kada je popustljiv prema Eni, mladoj časnoj sestri koju muče traume na kevu šizofreničarku i samoubicu, ono kad na prigovor glavne sestre kaže: „Nije se priključila našem predavanju, već se infiltrirala, ima lagan korak“, verovatno je jedini komički oduščić u filmu. Žaklin Bejers bi mogla da igra i šeficu konc-lagera ili u filmu "Dara iz Jasenovca.

Na početku se u ulozi psihološkinje pojavi jedna žena, koja me je veoma podsetila na Lujzu Flečer iz onog poznatog filma. Tek posle vidim da je to Virdžinija Madsen, nekada seks simbol, nekada se s Dženife Koneli takmičila u seksepilu, na primer u onom "najsunčanijem noar filmu 'ikada'", Hot Spot naime, u režiji Denisa Hopera. A sada glumi zakopčana do grla. Vreme leti. 

Stravoužasne scene i štrecanja su urađeni kako treba, nema šta, samo što je čitav projekat providan: kao da misionar činijom pirinča i furunom za grejanje privlači vernike (ima jedan stari film s Ingrid Bergman u tom pravcu), ili, pak, kao što islamska država pomftitom i igricam navlači klince da se "učlane u medresu" (Sirijana, bre!), a posle se opasuju eksplozivima i ubijaju te Zapadnjake, koji piju kao stoka a sutradan vade fleke na fitnesu i nemoralni su, brate, i oni i njihove bledolike dronfulje, koje idu gole po ulicama u nedoba.

I američki zavetnici su se dočepali filma. 

Posle projekcije, odvezao sam se kući raspalim češkim tramvajem...



No comments:

Post a Comment

Steve Albini