Tuesday, May 16, 2023

Eurosong 2023


Kako gledam Evroviziju od davnina, na primer od 1982? Kao student po Bolonji, znači onaj koji nije učio, ali izlazi na ispit po 100 puta u semestru, u nadi da će položiti, kao višestruki učesnik Potjere, kao član Mense iz 7. pokušaja:::: važno je glasanje i jedino je ono uzbudljivo. Koliko će nam bodova dati!? Ranije Evrovizije bejahu kao barokni kamerni orkestri, pored neke fontane cvetni aranžmani, a dame u balskim haljinama i gospoda u smokinzima kao da pevaju operske arije, samo što su iza njih dugokosi džezeri orekstra Džemsa Lasta. Glasovi Olivera Mlakara i Helge Vlahović, ili, pak, Branislava Surutke, davali su svemu tome svečanu ozbiljnost. Kao neka Radost Evrope za slaboumne pacijente Čarobnog brega na martinijima nezdravo pomešanim s bensedinima.

A onda dođe digitalizacija. Šoroševi hakeri su uspeli da ne dozvole narandžastioglavom da ponovi slučajan uspeh na poslednjim koliko-toliko pošteno izbrojanim izborima, a neće sada obično glas(ov)anje za Eurosong, pa jebote, ždrijeb u FIFI i UEFI je pošteniji od ovoga bio. Dobro, nije, ali to je dozvoljena hiperbola.

Pa šta je s tim glasovima publike? Kud se dedoše toliki gastosi po austrijama, švajcarskama, nemačkama, svi ti taksisti, fizikalci, baba i deda sere, perači sudova, čistači ulica, tesari, zidari, kamiondžije i pokoji ugostitelji? Sandžak glasovao za BiH i Tursku, Moldavija za Rumuniju, Kipar za Grčku, Estonija za Litvu, Finska za Švedsku - ali šta je ovo? Naš žiri kao na festivalu u Budvi 1991: korneliji kovači, vojkani borisavljevići, leo martini, dunje lanzi i mire adanje polaci poštovali Miljanićev ključ, a ostali balkanski žiriji jok. Nisam video odluke crnogorskog, maćedonskog i bih žirija, da nisu dali Cipranima? I ujke u Australiji podbaciše. Ukrajina je dobila popust prošle godine, a ove Švedska jer --> nije primljena u NATO, važniji je Evrosong. Ukrajina je vodila evidenciju: Milanović ruski spavač, Srbija ruska gubernija, Slovenci zlaja - otud Balkanu 0 poena. Ko zna šta će biti prioritet sledeće godine, možda Tajvan? Siguran sam da sam čuo da je Britanka rekla "dobro veče". Nemoguće da mi se učinilo. A posle toga milkacanićevskog dobroveče, bio sam siguran da je istina konačno počela da prodire u svet i da će nam dati 12 poena.

Snežana Dakić kao komentatorka, to jest - u našem slučaju kako je običaj - u jednoj osobi simultani prevodilac, modni kritičar, komentator i Beograđanka s Vračarske grbe/Dorčola, sasekla je te šljašteće spodobe kako su i zasluživali.


Konačno mi je sinulo na koga mi je ličila pobednica Loreen::: na mladu Lily Tomlin. (Ovde na slici u društvu novinarke Veroslave Tadić /desno/, u vreme dok je ova još radila unutrašnju politiku.)

Glasovi San Marina odoše Italiji, Monaka, pak, Franciji. Kada će Vatikan da sde uključi u natjecanje, a i ajatolahat iz Teherana? Mi u Patrijaršiji već imamo božâ vrećâ za izvoz. A kada se uključe Argentina, SAD, Kanada i Kina, već zamišljam kako se Hrvatska i Argentina pomažu, a naši ugostitelji, pekari i kasiri iz Čikaga lobiraju i cela Amerika glasuje za naše pedere i lezbe, koje uzgajamo kao Čaušesku i Kadar limunove nekoć, samo da ih pokazujemo na Eurosongu, dok kod kuće motkama bijemo nerotkinje u mini suknjama i zakonski vraćamo tradicionalne vrednosti u svaki dom.

No comments:

Post a Comment

Steve Albini