Sunday, January 15, 2023

Deklaracija edicije YUGO_ЛИТ -- verzija za Zonu A (Hrvatska i Slovenija)

 


3.

Proglas namenjen hrvatskom i slovenačkom tržištu – takozvanoj Zoni A:

 

Yugo je kao autač i koncept izvažanja jugolavenske ideje ni Istok niти Zapad", anticipirao krah SFRJ, bio je to labuđi pjev titoizma, dok je pobjeda grupe Riva na Euroviziji bio krik euforičnog umirućega pacijenta prije smrti.

          Promdižba Yuga u Ameriki bila je dirljiva mješavina s jedne strane „zadaha sredоvječnog zakašnjenja”, kako reče Krle Krleža u Kumrovečkom nokturnu i, s druge strane, prijateljske propagande neobaveštene Amerike.

          U SAD su došli naši gospodarstvenici, a sve je organizirao Goran Milić tadašnji korešponendent na kirilici i ekavici.

Dragan Babić nije s ljubavnicom Liv Ullmann to gledao iz potaje, jer se s njom tada već rastavio, a Žika Kovačević i Đoko Vještica su se kikotali u kutu.

          A najveći zloslutni simbol kraha i autača i jedne zemlje bila je skupina „Sedmorica mladih“ koji su tamo pjevali i svirali dixilend, a Američani se nisu mogli načuditi da se oni zovu „mladi“ a svi su već tada imali po 45. Dixilend su, međutim, svirali vrlo dobro, 90 postotaka kao Neworleanšani, češkog podrijetla.

          Lansiranje Yuga trebao je biti uvod u drugi pokušaj barenja „ jugoslavenskog rukovodstva” da SFRJ pristupi EZ, nakon što je Tito to odbio 1976. kada su htjeli primiti skupa Španjolsku i SFRJ. Autač je bio prerada jugo-tenka za borbe na Marsu, Mjesecu i Jupiteru. Imao je radni naslov „Jan Bibijan meće zimske gume na Mjesecu“.

          Tada u Uošingtonu su autač dočekali osobno Reagan i v.d. državnog tajnika, George Shultz. Goran je Milić bio dopisnik JRT-a, a kulturno-umjetnički program su predvodili SEDMORICA MLADIH iz Beograda, a svi najmanje 45 godine stari. I svirali su dixieland, a svi su očekivali kolca i orca i ojkanje.

          „Lada“ je uostalom špijunska plijen ruskih gospodarskih špijuna, ukradli su planove iz SR Njemačke, zato je to jedini dobar ruski sovjetski autač, a „Moskvič“ je na razini motokultivatora kada ga jašu jazavci.

          Tada su svi voljeli Yugo i Jugoslaviju, FBI je hapsio četničku i ustašku emigraciju po migu Dolanca i Ćulafića, kao da je Tito jošte bio živući.

          Yugo je samo malo zakasnio, na primjer 5 godina.

          Hoće li Ledo skončati kao Yugo i tko li ga reklamira sada, dok je dopisnik HRT-a iz Nevjorka i Uošingtona Silvija Lux Philips? Tko to pjeva tamo u SAD i liže Ledo? Odgovor: „Veseli Zagorci“, nanovo okupljeni od preživjelih članova i kloniranih zamjena.

 

No comments:

Post a Comment

Steve Albini